IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраниха сцена от „Приятели“ в Китай заради хомосексуално съдържание

16 февруари 2022 17 50

Сватбата между Карол и Сюзън не присъства в китайската версия

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

„Приятели“ се завърна в китайските стрийминг платформи, но с няколко големи промени в оригиналните си епизоди.

Страната прие сериала отново, но не показва защо Рос се разделя със съпругата си Карол, както и какъв е нейният живот след развода. Персонажът, изигран от Дейвид Шуимър, казва на родителите си, че вече не е семеен, но не обяснява причината. А тя е, че Карол е лесбийка, която вече живее с друга жена, но пък е бременна от Рос и иска да отгледа детето с новата си любов, като бившият ѝ съпруг участва дейно във възпитанието на Бен. Всичко това обаче е изрязано в китайската версия и вместо това се дават само изумените лица на родителите на Рос.

И това не е всичко. В епизодите има и още няколко промени, които са малко по-трудно забележими, ако не се внимава достатъчно.

Приятели -

Снимка: Getty Images

Предложението на Джоуи за посещение в стриптийз клуб се превежда в китайските субтитри като „отиване на забавление“. Когато Пол, един от бившите приятели на Моника, казва, че не може да изпълни сексуалните си задължения, субтитрите показват, че той просто се чувства зле и е без настроение. Коментар на Рейчъл, че е била възбудена повече от сосиера, отколкото от годеника си, се превежда, че героинята е била по-щастлива да види прибора за хранене, отколкото бъдещия си съпруг.

Промените веднага предизвикаха коментари в социалните мрежи, като китайските фенове никак не бяха доволни от видяното. Те се подиграха с цензурата и заявиха, че промените засилват стереотипите за пола.

„Приятели“ е последният пример за пренаписването на чуждестранна програма в Китай, тъй като страната приема по-традиционните роли на половете под ръководството на своя лидер Си Дзинпин. Длъжностните лица стигнаха дотам, че забраниха изображенията на по-женствени мъже по телевизията. Дори преди разпоредбите да влязат в сила през септември, китайските цензори вече са работили усилено. В тяхната версия на филма „Бохемска рапсодия“ сцената, в която Фреди Меркюри казва на годеницата си, че е гей, е премахната.

Приятели -

Снимка: Getty Images

Комунистическата партия притежава огромна власт над развлекателния бизнес, като го променя, за да произведе разкази, които тя иска да популяризира. През януари цензорите промениха края на филма „Боен клуб“, като замениха сцена, в която поредица от сгради са разрушени, със съобщение, че усилията са били осуетени от полицията. Последва огромен протест, което доведе до връщането на оригиналната версия.

Миналата година в дългоочаквания епизод на „Приятели“ липсваха появите на Лейди Гага, Джъстин Бийбър и BTS, защото тези знаменитости в някакъв момент са били обидили лидерите на Китай. Сериалът обаче продължава да е изключително популярен в страната, където в един момент в много големи градове се появиха двойници на кафенето Central Perk.

Приятели

Снимка: Getty Images

Зрителите в Китай можеха да гледат ситкома в нецензуриран формат през последното десетилетие, но сега вече са ограничени до редактираната версия, която се предава по множество платформи. Част от тях веднага посочиха пропуски или промени в епизодите и коментираха причините за това. Хаштагът #FriendsDeleted е прегледан повече от 54 милиона пъти в китайския сайт за социални медии Weibo само през уикенда. До понеделник обаче той вече беше премахнат.

„Главно те не искат жените в държавата да бъдат осъзнати. Не искат те да знаят, че жени може да обичат жени. Иначе кой ще помогне на мъжете да продължат семейната линия“, пише потребител в социалната мрежа. Според друг, създателите на „Приятели“ са помогнали за нормализирането на LGBTQ общността с част от епизодите си.

Само първият сезон на сериала беше достъпен в Китай този месец и много зрители в страната се чудеха какви други сцени ще бъдат премахнати в бъдещите епизоди. Един потребител се замисли как ще бъде цензуриран моментът, в който Фийби става сурогатна майка на брат си. Друг се пошегува, че е готов да заложи 15 долара, че епизодът, в който Моника, Чандлър и Рейчъл обсъждат седемте ерогенни зони от женското тяло, ще бъде напълно изтрит.

Какво ще се случи, предстои да разберем.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари